Kaj lahko naredimo sami

Zbrali smo nekaj koristnih povezav, kjer najdete uporabne nasvete, dobre prakse in ukrepe, s katerimi lahko tudi vsak posameznik pripomore k zmanjšanju podnebnih sprememb:

Ministrstvo za okolje in prostor je izdalo Priročnik o varčnosti porabe goriva, izpustih CO2 in izpustih onesnaževal zunanjega zraka novih osebnih avtomobilov. Prilogi priročnika, seznam 10 najvarčnejših modelov novih osebnih avtomobilov in seznam vseh modelov novih osebnih avtomobilov, ki so v tekočem letu naprodaj na ozemlju Republike Slovenije, sta objavljeni na spletni strani ARSO

Na povezavi evropskega združenja proizvajalcev električne energije EURELECTRIC si lahko preberete več o vlogi elektrifikacije v prometu, pa tudi pri ogrevanju in hlajenju, kar pripomore k zmanjševanju izpustov CO2.

Projekt Slovenija znižuje CO2 zajema dobre prakse na različnih področjih. Energetska agencija za Podravje – Energap je na svojih straneh zbrala nasvete, kako zmanjšati izpuste CO2 doma.

Na spletnih straneh esvet najdete nasvete, kako ste lahko učinkovitejši pri rabi energije v prometu, za ogrevanje in osvetlitev ter pri uporabi gospodinjskih aparatov in elektronskih naprav.

Na spletni strani ece – Energija prihodnosti, lahko poiščete potratneže energije v vaših bivalnih prostorih in si preberete nasvete, kako prihraniti energijo in denar. Podobne nasvete nudijo tudi povezave dobaviteljev električne energije Elektra Maribor  – Energija plus in Elektro energije.

Na povezavi do projekta Zeleni prihranki v okviru vseevropskega projekta Econavigator lahko s pomočjo mobilne aplikacije preverite energijsko varčne gospodinjske aparate.

Več kot 200 nasvetov za varčevanje z energijo pa najdete tudi na spletni strani Pozitivna energija.