Kaj lahko naredimo sami

V tem poglavju je zbranih nekaj koristnih povezav z uporabnimi nasveti, dobrimi praksami in ukrepi, s katerimi lahko vsak posameznik porablja energijo bolj učinkovito.

Publikacija Ministrstva za infrastrukturo Varčujmo z energijo.

Na brezplačni spletni aplikaciji Porabimanj si lahko sami izračunate, koliko energije in denarja boste  prihranili,  če boste upoštevali priporočila pri prevozu, ogrevanju, hlajenju in uporabi električne energije.

Društvo Focus prav tako v svoji publikaciji ponuja nasvete za varčno rabo energije v gospodinjstvih.

Na spletnih straneh esvet najdete nasvete, kako ste lahko učinkovitejši pri rabi energije v prometu, za ogrevanje in osvetlitev ter pri uporabi gospodinjskih aparatov in elektronskih naprav.

Na spletni strani ece – Energija prihodnosti, lahko poiščete potratneže energije v vaših bivalnih prostorih in si preberete nasvete, kako prihraniti energijo in denar. Podobne nasvete nudijo tudi povezave dobaviteljev električne energije Elektra Maribor  – Energija plus in Elektro energije.

Na povezavi do projekta Zeleni prihranki v okviru vseevropskega projekta Econavigator lahko s pomočjo mobilne aplikacije preverite energijsko varčne gospodinjske aparate.

Več kot 200 nasvetov za varčevanje z energijo pa najdete tudi na spletni strani Pozitivna energija.

Ministrstvo za okolje in prostor je izdalo Priročnik o varčnosti porabe goriva, izpustih CO2 in izpustih onesnaževal zunanjega zraka novih osebnih avtomobilov. Prilogi priročnika, seznam 10 najvarčnejših modelov novih osebnih avtomobilov in seznam vseh modelov novih osebnih avtomobilov, ki so v tekočem letu naprodaj na ozemlju Republike Slovenije, sta objavljeni na spletni strani ARSO

Na povezavi evropskega združenja proizvajalcev električne energije EURELECTRIC si lahko preberete več o vlogi elektrifikacije v prometu, pa tudi pri ogrevanju in hlajenju, kar pripomore k zmanjševanju izpustov CO2.

Projekt Slovenija znižuje CO2 zajema dobre prakse na različnih področjih. Energetska agencija za Podravje – Energap je na svojih straneh zbrala nasvete, kako zmanjšati izpuste CO2 doma.